Loch Ness-i szörny

2011.05.11. 18:49

 Ki ne hallott már volna a skóciában lévő Ness tóban úszkáló lényről.
Nessie akárcsak a többi állat mítoszok "szereplői" a Kriptozoológia témakörébe tartoznak.
Az első történet Nessieről 565-ben íródott Szent Kolumbia elmesélése alapján aki szerint megmentett egy embert a szörnytől. Az ő szavahihetősége azonban megkérdőjelezhető hisz másik legendájában a hangjával ölt meg egy vaddisznót.
Az új történetek 1933. május 2.-án kerültek elő amikor is újra látni vélték a szörnyet és képet is készítettek róla. Ez azonban csak játék hajóra erősített tárgyak voltak közelről fényképezve.
Sokan feltételezik hogy Nessie egy dinoszaurusz faj egyetlen rejtőzködő példánya(plesiosaurus) de mivel minden élőlény öregszik ez a feltételezés csak ugy helytálló ha közben szaporodik és új egyedek jönnek világra.
Legismertebb Nessie fotó az úgynevezz "Sebész fotója" amit Robert Kenneth készített 1934. Április 19.-én. Ez a fotó sokáig egybe függött Nessie nevével sok újság hozta le a képet de mivel Kenneth nem adta hozzá a nevét ezért adták neki a "Sebész fotója" címet de mint késöbb kiderült csak átverés volt az egész.
A készített kép:





















És a készítés módja:





















Sajnos a szaporodás elmélete elképzelhetetlen hiszen egyetlen tetemet sem találtak még a tóban és nem is elég nagy ahhoz hogy egynél több dinoszaurusz elférjen benne.
A víz állomány túl kevés egy ilyen élőlény életben tartásához.
Sokan azt mondják hogy biztos van egy titkos alagút a tóban amin keresztül tud közlekedni a tó és az óceán között. De ez az elmélet is megdőlt mert akkor a tó vizének keverednie kéne a tenger vízzel ez azonban nem mutatható ki.
Skóciában 500 tó van de ezek közül csak 3-ban látták Nessiet, pont azokban a tavakban amiknek a partján erdeifenyők állnak. A tudósok erre egy olyan elméletet állítottak fel hogy az erdeifenyőben több gyanta termelődik mint bármely másikéban és ha egy fa elpusztul, beledől a vízbe és lesüllyed a víz miatt a gyanta buborékot képez amit a fa törzse nem enged kiszabadulni és egy idő után a fa felemelkedik a tó tetejére és ezt nézhetik sokan szörnynek.
1993. június 17.-én Edna Maclnnes és David Mackay szemtanúi voltak az állításuk szerinti Loch Nessi szörnynek:
 „Egy negyven láb hosszú, zsiráfnyakú valami úszkál körbe-körbe a vízben. Egészen jól láttam. Meglehetősen világos barna színe volt. Legalább egy mérföldnyire lehetett tőlem, így is óriásinak tűnt.”
Ugyan azon a napon James Maclntosh és fiával Jimmyvel ment hazafele amikor a fiú rámutatott valami tárgyra a tóban:
Arra figyeltem nehogy nekivezessem a hajót valaminek, így nem tudtam kellőképpen odafigyelni Jimmyre, de amikor felnéztem, a távolban láttam egy barnás foltot, aminek hosszú, zsiráfszerű nyaka volt és lágyan, de gyorsan úszott”

Sok a kérdőjel ebben a történetben sok a szemtanú de egyértelmű felvételek nincsenek, se bizonyítékok. Elképzelhető hogy egy ekkora lény ilyen régóta és ilyen jó rejtőzködő képességgel éljen a tóba? Nos, talán ez örök titok marad.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mitosz.blog.hu/api/trackback/id/tr902896392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása