Sámánizmus I.

2011.05.13. 16:00

Sok mítosz övezi a sámánok személyét. A Sámánok elsődleges szerepe a közvetítés a szellem világ illetve az élők között, de ugyan úgy tekintették őket gyógyítóknak is.
Minden kultúrában ahol jelen van a sámán különböző feladatokat tulajdonítanak személyének, a szellem világgal való kapcsolat szinte mindenhol megjelenik de ugyan úgy akárcsak a vadászat sikerességét vagy a jó időjárás őrző személy.


Az első sámánok megjelenéséről viták folynak, feltételezések szerint már az őskorban lehetséges volt de inkább a bronzkor és vagy az újkorban tartják valószínűnek az első sámánt.
Rengeteg népnél jelenik meg a sámánizumus(magyar,szamojéd,lapp,ngnaszanok).
Az utolsó gyakorló sámánt a Ngnaszanoknál jegyezték fel akinek az életét még az 1970-es években rögzítették.

Ugy tartják hogy a sámánok képesek kilépni a testükből és egy spirituális utazást tenni felső világba a Világmindenség minden régiójába. Az úgynevezett "révülés" állapotát csak felügyelet mellett végezhették mert hatalmas veszélyei lehetnek a szellem megszállásának mint az elme megbomlása vagy a sámán halála. A révülés állapotát különböző gyógyitalokkal illetve ritmikus dobolással érik el ami teljesen tranzba ejti a sámánt.
A sámánokat születésüknél választják ki, valamilyen külső ismertető jegy alapján ez lehet hogy ha születéskor a gyermeknek 6 ujja van illetve ha látomásai vannak, különös lényeket lát, több foga van, több bordája. 
Hiedelem szerint a szellemek feldarabolják a sámánt hogy meggyőződjenek róla hogy tényleg több csontja van e illetve hogy a teste külön tud e válni a szellemétől.
Itt is megtalálhatóak az "Öreg" istenek akárcsak az állat istenek és a holtak lelkei is.


Sok dolgot lehetne még írni a sámánizmusról illetve a sámánokról, de ezt, majd egy másik postomban fejteném ki. 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://mitosz.blog.hu/api/trackback/id/tr952899945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása