Jeti

2011.05.12. 16:00

Állítások szerint a Himalájában élő főemlős szerű élőlény. Neve a tibeti yeh-teh-ből alakult ki aminek a jelentése: kicsi, emberszerű állat.
Sok nyom maradt a jeti után mint fészkek, lábnyomok. Egyesek arra következtetnek hogy egy ismeretlen főemlős vagy egy medvefajta lehet.
Az oxfordi Brook Egyetem kutatói megvizsgáltak az egy jeti állítólagos élőhelyén található szőrszálat és egyetlen ismert fajhoz sem tudták csatolni a vizsgálat eredményeit.


A Himalájában élők évszázadok óta ismerhetik ezt a lényt. 1832-ben B. H. Hodgs beszámolt egy lehetséges jeti észlelésről mikor is Nepálban utazott a benszülött kísérői egy magas két lábon járó lényt láttak akinek hosszú szőre volt és félelmében elmenekült. Hodgs nem látta a lényt de azt hitte csak egy orángután volt.
1889-ben egy britt tiszt lábnyomokat talált a hóban India területén egy hegyen. 
1913-ban Kínai vadászok arról számoltak be hogy megsebesítettek és elfogtak egy ember szerű lényt. Állítólag 5 hónapig tartották fogva míg végül elpusztult. Elmondások szerint a lény rendkívüli erővel bír, majom szerű arca van és hosszú szőre.

Howard-Bury brit hegymászó 1921-ben a Mount Everest mászása közben furcsa alakokat vett észre a havas tájon, mire odaértek az alakok eltűntek de hatalmas lábnyomokat hagytak hátra. 
Alan Cameron szintén a Mount Everest mászása közben(1923) néhány hatalmas sötét alakot pillantott meg a távolban egymás mögött menetelve. Pár nap múlva oda érve megdöbbentő felvételeket készítettek a helyszínről és a különös nyomokról.













Sir Edmund Hillary megpróbálta kideríteni ennek a történetnek a végét és kutatásba kezdett a Himaláján. Talált egy hatalmas koponya csontot és néhány nagy lábnyomot.

Lehetséges egy eddig ismeretlen főemlős létezése aki teljesen alkalmazkodott a Himalája vagy a Mount Everest kegyetlen időjárásához? Vagy esetleg van aki hobbiból ilyen lábnyomokat gyárt és félrevezet mindenkit? De akkor honnan az azonosítatlan szőrszál?

A bejegyzés trackback címe:

https://mitosz.blog.hu/api/trackback/id/tr592897031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása