Vérfarkas

2011.05.13. 12:00

 

A vérfarkas olyan emberi lény aki valamilyen átok folytán átalakul így hagyva maga mögött az emberi józanságát. A farkas ember történeteket szinte minden országban megtaláljuk ahol írott történelem van, ám olyan helyeken ahol nem élnek farkasok is van hozzájuk hasonló történet. (Brazíliában jaguárember, Japánban rókaember)

 

A mondák szerint a vérfarkasok megkülönböztető jelzést "hordanak" magukon mind farkas mind emberi alakjukban mint például az összenőtt szemöldök, imbolygó járás. Egy orosz babona szerint a vérfarkasoknak emberi alakjukban sörte nő a nyelvük alatt.Mondák szerint a farkasember nem sokban különbözik az igazi farkastól csak nincsen farka, emberi szeme van és néha emberi hanggal is bír. Vissza alakulások után visszahúzódónak és gyengének tartják.A középkorban elterjedt mondás volt hogy a vérfarkas megeszik a frissen eltemetett holttesteket.A szerb mondák vulkodlakjai évente összegyűlnek egy téli éjszakán, ahol közösen egy rituálé keretésben leveti farkasbundájukat és a fákra akasztják, majd kölcsönösen elégetik egymás bundáját, ezzel szabadítva meg társukat az átoktól. A haiti mondák szerinti jé-rouge-ok az éjszaka közepén felriasztják a gyermekes anyákat és elkérik gyermeküket, melyre a félig kába nők néha igent mondanak. ....

Hogy hogyan is válhat valaki vérfarkassá? Ennek az évszázadok során rengeteg módját írták le. A legegyszerűbb ha az ember meztelenre vetkőzik és egy farkas bundából készült övet csavar a dereka köré, máshol a farkas egész bundáját említik. Valahol az egész testet kell mágikus kenőcsökkel bekenni. Esővizet inni egy állat lábnyomából, ezt is hatásos módszernek tartották. 
Gyenge pontjaiknak a a 19. századtól az ezüstöt tartják. Nem hatnak rájuk a vallási ereklyék mint a szentelt víz. Néhány monda szerint a rozs és a fagyöngy távol tartja őket.
Gyógymódok. Európában 3 módszert tartottak számon mint például az ördögűzést vagy sebészeti módot. Dániában úgy tartották hogy meggyógyul az áldozat ha jól leszidják.
A magyar néphitben úgy tartják hogy egyes pásztorok képesek önszántukból átalakulni.
Az átalakulás képessége már csecsemő korban kialakulhat a bába felelőtlensége miatt.
Nem sok konkrétum van erről a mítoszról, fölleg napjainkban. 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mitosz.blog.hu/api/trackback/id/tr312899215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása